Annons
Annons


Padda på frammarsch


Grönfläckig padda

Tänk att man kan bli så glad över att se en liten padda, knappt en centimeter lång. Den låg under en presenning till en nyutgrävd damm i utkanten av Helsingborgs kommun. Det är en grönfläckig padda, ett groddjur som nästan försvunnit helt från vårt land. För var den ganska vanlig längs med kusterna i södra Sverige men numer finns den största populationen i Limhamns kalkbrott utanför Malmö.

Annons

Men tack vare grodentusiaster har man börjat gräva nya dammar på platser man tror paddorna kan trivas. Så i våras hällde man i yngel, som samlats in från kalkbrottet, ner i dammarna. Så i går gav jag mig bort till en av dammarna och lyfte försiktigt på ett plastskynket och kunde till min stora glädje se flera små grönfläckiga paddungar som låg och tryckte tillsammans.

Nu får vi bara hoppas att de hinner äta ordentligt inför den kommande vintern så de har tillräckligt med energi att överleva den kalla perioden. Med lite tur kan vi åter få höra det sällsamma ljudet av lekande grönfläckiga paddor om några år då de blivit könsmogna. Tills dess kan du lyssna här nedan på det märkliga ljudet hanarna ger ifrån sig för att hävda revir och locka till sig snygga paddtjejer.

Ljudfilen kommer från Naturskyddsföreningens hemsida.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar