Annons
Annons


Pilfink lockar med boende


Pilfink med fjädrar

Trots att häckningssäsongen sedan länge är över satt plötsligt denna pilfink, med näbben full av fjädrar och annat bomaterial, i en buske på vår tomt nu i helgen. Som många andra fågelarter brukar även pilfinkshanar locka till sig en blivande partner genom att visa upp ett bra boende, gärna inrett med mjuka fjädrar. Detta beteende visar pilfinkarna upp även nu på hösten.

Annons

Boet som pilfinken så gärna vill visa upp för kvarterets pilfinksflickor är en holk som är uppsatt på grannens vägg som vetter in mot vår tomt. Den ingick i köpet då vi flyttade in i vårt nya hus i somras. Holken är fylld med gammalt bomaterial som nästan når upp till ingångshålet men verkar inte påverka pilfinken nämnvärt.

Holken är ett populärt tillhåll för pilfinken som varje natt övernattar i den. När jag smyger iväg till jobbet på morgnarna ser jag hur den gråspräckliga fågeln sticker ut sitt lilla huvud ur hålet för att se vem det är som är ute och rör sig i mörkret.

Jag känner att jag nog får hjälpa till att rensa ut lite gammalt bomaterial ur holken, så att nya kullar med pilfinkar kan födas upp nästa vår utan att behöva tampas med ett allt för trångt utrymme.

Pilfink

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar