Annons
Annons


Rar padda, orkidé och strandskator


Jag har några smultronställen dit jag återvänder allt som oftast. Ett av dessa är Sundvik, en liten plats där det förr fanns ett tegelbruk. Efter att detta lades ner lämnades en plats med bland annat blottlagda sandsluttningar. Platsen blev ett idealiskt tillhåll för vår en av våra ovanligaste reptiler, nämligen sandödlan. I sanden kan de gräva fram bohål och lägga sina ägg.

Annons

Nyligen röjde man i området för att göra platsen mer åtkomlig för fler rara växter och djur. Genom att ta bort stora buskage och sly öppnades ytorna upp. Numer går Highland Cattle, kossor med långt rött hår och ståtliga horn, omkring på området och fungerar som gräsklippare. De håller effektivt ytorna öppna, utan att släppa ut några avgaser mer än en och annan hög med gödningsmedel.

Yngel av grönfläckig padda

I höstas grävdes ett par dammar ut som snabbt fylldes av vatten som sipprar ner från branterna. I dessa har man nu släppt ut ägg från grönfläckiga paddor, hotade groddjur. Dessa har hämtats från Limhamns kalkbrott utanför Malmö där Sveriges största population av grönfläckig padda finns.

I dag när jag besökte dammen såg jag att äggen kläckts och att det nu simmade omkring hundratals yngel. Tänk om de lyckas etablera en stabil population i Sundvik. Då kan jag gå och leta efter såväl ovanliga ödlor som paddor framöver, jippi!

Ängsnyckel

Som en bonus upptäckte jag några orkidéer som höll på att tränga upp ur jorden. Jag tror det är ängsnycklar. Vackra är de i alla fall.

Strandskatan slumrar till i solskenet

Tillbaka på redaktionen kunde jag konstatera att allt ser bra ut hos strandskatorna på taket. De ruvar för fullt och verkar trivas i det lagom varma och soliga vädret.

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar