Annons
Annons


Ringmärkta ugglor


kattuggla2

Som en liten trollunge sitter uggleungen på marken och tittar på mig med stora ögon. Den har precis försetts med en ring kring sitt ben med information som avslöjar vem den är och var den växte upp. Jag har med andra ord varit med och ringmärkt ugglor, närmare bestämt kattugglor, tillsammans med Bo och Sonja Kanje från Varberg. I snart 30 år har de två entusiasterna kört runt i hela Halland och hängt upp holkar och ringmärkt kattugglor. Alla fakta de samlat på sig genom åren har sedan Ringmärkningscentralen i Stockholm tagit hand om, data som bidragit till öka vår kunskap om dessa häftiga fåglar.

Annons

kattuggla1

Det är inte helt ofarligt att ringmärka kattugglor. Den lätt överbeskyddande mamman kan dyka upp som en blixt från en klar himmel och gräva in sina långa vassa klor i den som kommer för nära hennes ungar. Genom åren har det flutit en del blod både från herr och fru Kanje, men det är det värt tycker de båda.

ringmarkning

Kattugglor, och alla ugglor för den delen, är vackra fåglar man sällan ser eftersom de flesta är aktiva i skymningen eller under dygnets mörka tider. De har det dock tufft eftersom de naturliga häckningshålen de behöver lyser med sin frånvaro eftersom det blir allt färre boträd i takt med att skogsindustrin fäller gamla träd för att plantera nya raka furor. Har ni virke över ska ni snickra ihop en uggleholk och hänga upp den så fler av våra vackra nattlevande rovfåglar har någon stans att föda upp sina ungar.

Peter signatur

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar