Annons
Annons


Så blir du sommarens bästa krabbmetare!

Att fiska efter krabbor hör sommaren till. Här är fem tips som gör dig, dina barn eller barnbarn till sommarens krabbmetare no. 1


Fiskespö för krabbor

1. Gör ett metspö för att fånga krabbor. Allt som behövs är en pinne, en bit snöre, en klädnypa och lite bete. Räkor eller en krossad blåmussla funkar bäst!

Strandkrabba

2. Släng ner snöret med betet i vattnet nära stenar eller tång. Sen är det bara att vänta.

Annons

Nyfångad strandkrabba

3. Dra försiktigt upp snöret med betet och se efter om där sitter någon krabba.

Så håller du en krabba

4. Har du fått napp ska du försiktigt ta tag i krabban så du håller den i ett tumgrepp baktill som på bilden. Då kan inte krabban komma åt att knipas med klorna.

Krabba i hink

5. Lägg den infångade strandkrabban i en hink med vatten. Strandkrabbor andas med gälar och kan visserligen klara sig uppe på land några minuter, så länge gälarna är fuktiga, men trivs bäst i vatten.

Krabba hane

6. Imponera på kompisarna genom att berätta att du kan se om krabban du fångat är en hane eller hona. Vänd på krabban och titta på den ledade stjärten som de viker in under sig. Honor har 7 leder och en bred avrundad stjärt. Hanarnas har 5 leder och är spetsig, som den på bilden.

7. Imponera ännu mer ännu mer strandkrabbsfakta: Strankrabbor finns längs med hela vår västkust och en bit upp i Östersjön. De kan bli fyra år gamla och mäter då 7-8 centimeter över ryggskölden. De lever av musslor, snäckor och fisk. Efter att strandkrabbor parat sig bär honorna på omkring 180 000 ägg som de sköter tills de kläcks efter 9 månader.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar