Annons
Annons


Så känner du igen vinterns småfåglar

Vilka är fåglarna som samlas kring våra fröautomater och fågelbord? Här är bilder och kännetecken på de 13 vanligaste gästerna.


Dela (2.71k)
Skriv ut Mejla

talgoxe

Talgoxe

Kännetecken: Svart huvud, vita kinder, gult bröst som delas av ett svart streck.

Könsskillnad: Hanens bröststreck är ofta bredare och helt medan honans är tunnare och delat på mitten.

Pilfink

Pilfink

Kännetecken: Gråspräcklig fågel med chokladbrunt huvud. Svarta kindfläckar som gråsparven saknar!

Annons

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Blåmes

Blåmes

Kännetecken: Liten fågel med blå hjässa, vita kinder med svart ögonstreck. Gult bröst med smalt svart mittstreck.

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Gulsparv

Gulsparv

Kännetecken: Medelstor brunaktig fågel med gult bröst och gulaktigt ansikte. Brunaktiga vingar med svarta streck. Undernäbben ljusare grå än övernäbben.

Könsskillnad: Honan saknar det gula och är mer brunaktig i dräkten.

Här kan du se hur du gör egen fågelmat!

Domherre

Domherre

Kännetecken: Kraftig kompakt fågel med svart huvud, tegelrött bröst, grå ovansida.

Könsskillnad: Honans bröst saknar den röda färgen och är mer grå-beige.

Koltrast

Koltrast

Kännetecken: Den äldre hanen är kolsvart med orange näbb och orangefärgade ringar kring ögonen. Ettårig hane har svart näbb.

Könsskillnad: Honan är sotigt mörkbrun och har mörk näbb.

Grönfink

Grönfink

Kännetecken: Kompakt fågel med mossaktig grundton. Kraftig skär eller benfärgad näbb. Gulgrön undersida. Kraftigt gula inslag på vingar och stjärt.

Könsskillnad: Honan är mattare i färgerna jämfört med hanen.

Gråsparv

Gråsparv

Kännetecken: Gråbrun fågel som förväxlas med pilfinken men saknar den svarta kindfläcken.

Könsskillnad: Hanen har brun hjässa och rygg, ljusa kinder och svart haklapp. Honan mer dämpade toner och saknar haklapp.

Grönsiska

Grönsiska

Kännetecken: Liten fågel med spetsig trekantig näbb. Ljust bröst med mörka streck. Grönaktig ovansida med mörka inslag på vingarna.

Könsskillnad: Hanen är gulare med mörkare inslag på hjässan jämfört med honan.

Nötväcka

Nötväcka

Kännetecken: Pigg och tuff fågel med lång näbb. Blågrå ovansida, svart banditmask, ljust bröst med brun-orangefärgad gump.

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Sidensvans

Sidensvans

Kännetecken: Medelstor fågel med gråbrun grundton. Svart haklapp och ögonstreck. Stor tofs på hjässan. De hopslagna vingarna bildar vita partier med inslag av klarrött och gult. Även gult längst ut på stjärtfjädrarna.

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Gråsiska

Gråsiska

Kännetecken: Liten fågel med liten och trekantig näbb. Gråstreckad fjäderdräkt med mörkare vingar. Röd fläck uppe på hjässan.

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Rödhake

Rödhake

Kännetecken: Liten fågel med orangefärgat bröst och gråbrun ovansida. Rödhaken håller vinterrevir vilket innebär att du oftast bara har en individ i din trädgård. En av få fåglar som sjunger om vintern.

Könsskillnad: Hane och hona lika.

Läs också: Därför ska du mata småfåglarna även på sommaren

ANNONS


Kombimatare frö Wildlife Garden
Kombimatare Frö från Wildlife Garden är en hängande fröautomat i klassisk design. Häng upp den i närmaste träd, på balkongen eller i en krok nära fönstret vid uteplatsen så att du kan njuta av fågellivet! Det enda som behövs är den medföljande vajern. Sittbyglar för fåglar i två olika storlekar medföljer. Med de små sittbyglarna kan småfåglar som finkar och mesar slå sig ner, och med de större kan även trastar äta. En hängande fågelmatare är svårare för objudna gäster som möss, råttor och större fåglar att komma åt. Kombimataren kommer med en insats i plast som gör att den kan användas för matning med fågelfrön av olika slag, men det går även bra att fylla med äpplen och talgbollar om insatsen tas ur.

Gå till shoppen

Multiholk Torpet Wildlife Garden
Multiholk Torpet är en kombinerad fågelholk och fågelbord som enkelt kan omvandlas efter säsong. Under våren fungerar det fina röda torpet med vita knutar som boende för häckande småfåglar. Till hösten kan den med några enkla grepp omvandlas till en matare för trädgårdens fåglar. Som fågelholk är Multiholken anpassad för småfåglar, som till exempel sparvar och mesar. Den är utvecklad i samarbete med ornitologisk expertis och har viktiga detaljer, som till exempel klätterskåror upp till utgångshålet. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna inte ska kunna sitta i maten, då det i ett öppet fågelbord lätt sprids sjukdomar. Fågelmataren är därför stängd, så att fröna hålls rena från spillning. I Multiholken ligger maten väl skyddad från förorening, väta och snö och fåglarna sitter på sittpinnar och äter. Sittpinnarna kan skjutas in så att endast småfåglar kan slå sig ner.

Gå till shoppen

 

Se filmen: Gör din egen fågelmat

 

Läs också

Det ska du mata de OLIKA fåglarna med

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar