Annons
Annons


Så lyckas du med fågelmatningen

Nu är det hög tid att plocka fram fröautomater och fylla på fågelbordet. Här får du 8 tips för att lyckas med din fågelmatning så att du får många besökare.


Fågelmatning

1. Placeringen är A och O för att locka många matgäster. Småfåglar vill inte gärna sitta på öppna ytor utan föredrar att ha nära till ett buskage eller annat skydd dit de kan ta sig vid fara.

2. Ju tidigare du börjar mata på säsongen desto fler fåglar kommer lockas dit.

Annons

3. Ett stort utbud av olika sorters mat lockar många olika fågelarter. Märker du att en viss typ av mat inte är populär är det bara att sluta med den sorten och ta lite mer av den mest populära.

4. Ställ ut ett fågelbad, ett populärt inslag särskilt då det är minusgrader och dålig tillgång på rinnande vatten.

5. Städa gärna upp gamla frörester och träck kring fågelmatningen lite då och då. Glöm ej att tvätta händerna efter du handskats med fågelbord, fröautomat och annan foderutrustning.

6. Hur kommer det sig att grannen har många fler fåglar hos sig? Kanske har grannen matat en längre tid, kanske är placeringen inte den bästa eller finns det katter i grannskapet som håller borta fåglarna?

7. Matrester går bra att lägga ut, i lagom mängder. Talgoxe och många andra småfåglar äter gärna kokt ris, kött och fettrester eller bröd. Visar inte fåglarna något intresse av det kan du slänga det efter ett tag så du inte lockar dit möss och råttor.

8. Några fågelarter, exempelvis rödhaken, äter inte uppe på fågelbordet eller direkt från fröautomaten. De håller sig i stället nere på marken och plockar småbitar som fallit ner. Ta gärna jordnötter, solrosfrön eller andra frön och hacka eller mortla och lägg ut på marken. Det kommer bli succé!

 

Vilken fågel äter vad?

Blåmes• Jordnötter: Blåmes, talgoxe, stare, stjärtmes, större hackspett

• Frukt, äpple, päron, vindruvor : Sidensvans, koltrast, björktrast, svarthätta

• Talg: Talgoxe, blåmes, stjärtmes, svartmes, talltita, rödhake, större- och mindre hackspett, gröngöling

• Hampfrö: Grönsiska, talgoxe, blåmes, bofink, domherre, entita, gråsiska, bergfink, nötväcka, stenknäck

• Solrosfrön: Nötväcka, talgoxe, pilfink, blåmes, domherre, koltrast, grönfink, gråsparv, bergfink, rödhake.

• Havre: Gråsparvar,  gulsparv, ringduva, turkduva

Vilka fåglar känner du igen?

Testa dina kunskaper om vinterfåglar i vårt quiz.

Till Quizet

   Läs mer om
1 kommentar


Annons

 


Laddar