Annons
Annons


Se upp för grodorna!

Nu vaknar grodorna upp efter sin vintersömn och styr stegen (hoppen) mot närmsta damm. Det gäller med andra ord att vara försiktig så man inte kör över dem med bilen!


Groda på väg till damm

Jag fick se årets första groda i dag! Kan man bli annat än lycklig då man träffar på ett så fint djur som det på bilden?

I dagarna har groddjurens lekperiod startat och de kommer krypa ut från sina övervintringsplatser och ta sig mot den damm de själva växte upp i. Groddjur är visserligen trevliga och vackra men kanske inte de klokaste. De passerar ofta vägar, cykelstigar och andra platser där vi människor rör oss då de är på väg mot sina lekdammar. Allt för ofta ser man grodor och paddor platta som pannkakor efter att blivit överkörda av en bil. Vet du med dig att du har en damm i närheten ska du så klart vara extra försiktig då du är ute och kör. Mest försiktig ska du vara på natten och då det är regn eftersom groddjur är som mest aktiva då.

Annons

Vill du lyssna till grodor och paddornas sällsamma lek ska du ge dig ut de närmsta kvällarna och sätta dig vid en damm och lyssna.

Vill di lära dig mer om våra groddjur, hur de ser ut, hur de låter och var de finns, kan du ladda ner appen Grodguiden, en gratis app som Naturskyddsföreningen skapt.

Här kan du läsa mer om appen Grodguiden. Grodguiden

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar