Annons
Annons


Skiftbyte hos strandskatorna


strandskata_valborg

Uppe på Aller Medias tak häckar strandskatorna även i år. Denna gången vågar jag dock inte hoppas för mycket på en lyckad häckning eftersom jag fått reda på att det springer folk på taket som har till uppgift att ta bort vad de kallar skadedjur. I vårt fall gäller det måsar som häckat på taket. Varför de klassas som skadedjur fick jag aldrig någon riktig förklaring till, det bara är så!!!

Annons

Jag tror att strandskatornas misslyckade häckning förra året påverkades av allt spring på taket och hoppas trafiken där uppe inte blir lika intensiv i år.

Jag hann i alla fall filma ett litet skiftbyte hos herr och fru strandskata. Det kan inte vara kul att ligga och ruva en solig dag uppe på ett hett tak. Tur de är två som turas om med ruvandet. Tyckte jag kunde skymta tre ägg. Jag håller tummen att häckningen lyckas i år.

I kväll är det valborgsmässoafton och det kommer tändas en herrans massa brasor runt om i landet för att hälsa våren välkommen. Många oroar sig för igelkottar som kan ligga gömd bland pinnar och grenar som ska eldas upp. Naturskyddsföreningen har fört en Facebookkampanj där de uppmanar folk att flytta rishögen en bit eller kolla igenom den för att inte riskera att elda upp någon stackars kotte. Är du involverad i eldandet på något vis kan du säkert tillsammans med några vänner söka igenom er hög för att se att där inte döljer sig några slumrande kottar.

För övrigt kan jag bara önska er alla en trevlig valborgsmässoafton.

Redaktionsblogg Peter

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar