Annons
Annons


Smörgårdsbord i luften


Vad händer där, frågade en kamrat mig i går nere vid bryggan då jag skulle ta mig ett kvällsdopp med ungarna. Han pekade upp mot himlen där hundratals måsar flög omkring på ett märkligt sett. De såg ut som om de jagade varandra genom att flyga långsamt och utföra tvära girar i luften. Efter några minuter upplöstes flocken och fåglarna flög vidare mot nya mål.

Annons

Den märkliga flyguppvisningen hade troligtvis att göra med myror! På en given signal ger sig alla hanar och blivande drottningar iväg från sina bon och flyger iväg för att hitta en partner och en ny plats att starta ett nytt samhälle på. När luften är full av de flygande insekterna är det kalas för många fåglar, bland annat måsar och starar såg jag snappa åt sig av de små läckerbitarna. Trots att de flesta myrorna hamnar i fåglarnas magar klarar ändå så pass många sig att det kan bildas nya samhällen där arten fortsätter att leva.

När jag kom hem efter badet hade myrorna i vårt kvarter även de vaknat till och börjat svärma. Snabbt sprang jag in och hämtade kameran och filmade en skakig sekvens av det flygande smörgårdsbord.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar