Annons
Annons


Sol+stiltje= dykning


Vilken helg!

Klarblå himmel och näst intill vindstilla. Som dykare är det nästan kriminellt att inte ge sig ner i vattnet under sådana förutsättningar. Därför lastade jag och tre kompisar vår dykutrustning på Dykklubben Delfinens båt och gav oss ut på Öresund.

Annons

dyk1

Blått hav och blå himmel med Ven i bakgrunden.

Det var helt magiskt. Vattnet låg spegelblankt, vilket det gör väldigt sällan nere på västkusten där jag bor. Vi styrde båten bort mot Ven, ni vet ön där Tycho Brahe hade sitt astronomiska forskningscentrum. Det blev ett dyk ner på 16 meter till ett vrak med det mindre passande namnet Livlig. Träskutan fraktade, på den tiden då den befann sig på ytan, tegel och var troligen för tungt lastad eftersom den sjönk. Det var inte mycket kvar av själva båten, däremot var hela lasten kvar av tegelstenar täckte stora delar av botten. Det trevliga med att dyka på vrak är att de brukar dra till sig en hel del djur som kan söka skydd där. Men just denna dagen var det rätt dåligt med liv. Bara några småfiskar syntes plus en massa blåmusslor som satt fast på de uppstickande vrakdelarna. Däremot såg vi en massa äggsamlingar från valthornssnäckor.

dyk2

Äggsamling från valthornssnäckor.

dyk3

Självporträtt på 5 meters djup under säkerhetsstoppet.

Det blev inget jättelångt dyk eftersom vattnet fortfarande håller en rätt blygsam temperatur, 5 grader. Trots torrdräkt och varmt underställ blev det rätt svalt efter ett tag, brrr.

Väl hemma bytte jag om till kortbyxor och och utsatte mina bleka ben för solen för första gången i år, en bild ni ska slippa se!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar