Annons
Annons


Spännande liv på stenmuren

Visste du att en mur kan rymma ett spännande djurliv? Om inte ska du stanna upp och kika lite närmre nästa gång du passerar en.


Stenmur

Gamla murar kan vara oväntat spännande, inte minst om man är intresserad av smådjur. Längs med långsidan till kyrkogården på Råå finns en lång putsad stenmur. De flesta som bara passerar förbi den utan att vara medvetna om att den promenerar förbi en massa spännande smådjur.

Annons
harlekinpiga

Harlekinpigan kan se ut på många olika vis med olika antal prickar och färg på täckvingarna. Men på nackskölden syns ofta ett svart M mot en vit bakgrund.

Så här års är muren fylld av nyckelpigor! Inte vilka som helst utan harlekinpigan. En art som ursprungligen kommer från Asien men som spridits hit de sista åren. Många oroar sig för att harlekinpigan ska bli en så kallad invasiv art vilket innebär att den konkurrera ut våra inhemska ”snälla” nyckelpigor.

harlekinpiga larv

Harlekinpigans larv byter skinn flera gånger tills den vuxit färdig och förpuppas. Att de är harlekinpigans larv syns på att de på fem segment har orangefärgade fläckar på vardera sida och på de sista två segmenten sitter ytterligare fyra fläckar. En jäkla massa fläckar med andra ord…

nyckelpigans_utveckling

När larven är färdigväxt hakar den fast bakänden mot stenmuren. Därefter bildas ett puppskal och inuti detta utvecklas en nyckelpiga som kryper ut efter en veckas tid. De första timmarna är nyckelpigan ljus innan fläckarna börjar framträda..

Varför de samlas just på muren vid Råås kyrkogård har jag ingen aning om. Men där finns gott om sprickor och skrymslen att gömma sig i när vinterkylan kommer.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar