Annons
Annons


Spröda vingar och blad

Maj är en månad fylld av spröda vingar och blad. Luften fylls av flygande fjärilar och ut marken skjuter vackra växter upp, inte minst spännande orkidéer. En perfekt tid att ge sig ut med kameran och botanisera.


Karminspinnare

En fjäril som verkligen sticker ut i sommargrönskan är den vackert svart och rödfärgade karminspinnaren. Den är giftig både som larv och vuxen. Giftet får larven i sig då den äter av stånds, en gul korgblommig växt, och smakar illa vilket den visar med sina signalfärger.

Karminspinnare

Kommer en hungrig fågel i närheten fäller fjärilen ut vingarna och visar upp sina starka färger. En fågel som ändå stoppar fjärilen i munnen lär komma ihåg smaken och undvika djur med den färgkombinationen framöver.

nattfjäril

De flesta nattfjärilar är nattaktiva, vilket ju hörs på namnet, men det finns några undantag (rätt många faktiskt). Den svartribbade vitvingemätaren flyger ofta omkring dagtid och kan förväxlas med rapsfjärilen. Men om du kikar på antennerna ser du att det inte rör sig om en dagfjäril eftersom de har små klubbor längst ut på antennerna, som blåvingen på bilden här under.

Fjäril Puktörnblåvinge

Puktörneblåvingen är en våra vanligaste blåvingar.

Mindre blåvinge

Man ser otroligt fånig ut när man fotograferar fjärilar. När jag får syn på ett intressant exemplar springer jag efter dem på behörigt avstånd tills de sätter sig på en växt och vilar. Då lägger jag mig på knä med rumpan i vädret så jag hamnar i samma nivå som fjärilen. Sen gäller det att smyga långsamt närmare. Ofta hinner fjärilen flyga vidare innan jag fotograferat den och hela proceduren upprepas. Jag hoppas alltid att ingen ser mig när jag fotograferar fjärilar… Fjärilen på bilden är en mindre blåvinge, en riktig raritet!

Ängsnycklar orkidé

Under maj blommar många orkidéer, bland andra Ängsnyckel.

Sankt pers nycklar orkidé

En orkidé som ännu inte slagit ut. Tror dock det är en Sankt Pers nycklar.

Tvåblad orkidé

Dagens sista bild är även det en orkidé, en tvåblad. Det är en rätt diskret blomma som med sin gröna färg lätt försvinner i den omgivande grönskan. Men tittar du lite närmare på den upptäcker du att det är en riktigt vacker skapelse.

Orkidé Tvåblad

Du glömmer väl inte vår fototävling?

Du kan fortfarande skicka in dina bidrag till
Allers Naturfototävling 2016 och vara med och tävla om fina priser. 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar