Annons
Annons


Spybollar avslöjar ugglornas närvaro

Hornugglan är välkamouflerad och svår att upptäcka uppe i tallens grenverk. Men nere på marken avslöjar spybollarna deras närvaro.


Hornuggla

Det är svårt att upptäcka en välkamouflerad hornuggla i tallen.

Ugglor är häftiga fåglar, mytomspunna, vackra och svåra att få syn på eftersom de flesta arter är aktiva under dygnets mörka timmar. Men vintertid har jag en plats i närheten av där jag bor där ett gäng hornugglor håller till. Det är en campingplats i den lilla byn Lerberget där det så här års är lugnt och stillsamt eftersom få campare lockas av mörker och kyla. Alldeles närheten av incheckningskontoret står några tallar där hornugglorna håller till under dagen. Efter en natt av jakt efter smågnagare sitter ugglorna och chillar, smälter maten och tar det allmänt lugnt.

Annons

Hornugglornas fjäderdräkt påminner mycket om stammen till en gammal tall. Den är gråspräcklig med inslag av brunorangefärgade fjädrar. Det är så gott som omöjligt att upptäcka fåglarna trots att de är rätt stora, om man inte råkar titta ner på marken under trädet …

Spybollar från hornuggla.

På marken under ett träd där ugglor håller till hittar man ofta spybollar.

Där ligger nämligen mängder av spybollar. De består av osmältbara bitar från bytesdjuren som ugglorna spytt upp. Petar man lite försiktigt  i spybollarna kan man se små skelettdelar, tänder och päls från möss, sorkar och andra bytesdjur.

Ugglornas övernattningsträd i den lilla tallskogen är välkänt bland Lerbergsborna och det är många som passar på att ta sig en titt då de är ute och promenerar. Ugglorna sitter tryckta intill trädstammarna och rör sig minimalt för att inte bli upptäckta. Blir det för stor uppståndelse fäller de upp fjädrar på huvudet som påminner om små horn, därav namnet. Vill de bli riktigt osynliga så drar de ihop sig så deras kroppar blir smala som en trädstam.

Lerbergsborna rör sig dock försiktig kring ugglorna och de tysta jägarna återvänder till sina favoritträd vinter efter vinter vilket är riktigt trevligt för alla som vill få sig en titt på en livs levande uggla.

Läs också: Här leker kattugglans ungar i trädet

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar