Annons
Annons


Stilla och djurtätt


Somliga dagar kan man gå i naturen utan att varken höra eller se några djur. Det verkar som om de kommit överens med varandra att ta en kollektiv semester. Andra dagar är det tvärt om, som i går.

På väg hem stannade jag till vid Grå läge. Det är ett gammalt fiskeläge som numer består av ett 20-tal villor som ligger nere vid vattnet. Ett par hundra meter ut från stranden ligger ett grund där det brukar samlas sjöfåglar året om. I går när jag kom dit var det inget undantag.

Annons

Vinden var helt frånvarande, inte ens en krusning på vattnet, snudd på magiskt väderförhållande.

Jag slog mig ner på en bänk och spanade ut mot grundet. Där var det packat med fåglar. Trutar, måsar, änder, skarvar och hägrar stod tätt intill varandra på stenarna. Förutom fåglarna var där en en massa knubbsälar som njöt av den stilla dagen. De låg sådär lojt på sidan och latade sig som bara sälar kan göra, till synes helt bekymmersfria. Jag räknade till drygt 30 stycken som låg och slumrade medan ett tiotal betydligt piggare kamrater ägnade sig och att simma omkring och plaska i vattnet kring revet.

Efter att ha njutit av utsikten en stund gick jag ner mot vattnet. Längs stranden växer stora partier med vresrosor. Så här års är de riktigt vackra med blad vars gröna färg sakta försvinner och ersätts av gult och orange. Det hela dekoreras av de orange-röda nyponen. Dessa uppskattas av många fåglar, särskilt grönfinkarna. De borrade ner sina huvuden i frukterna och tuggar i sig av fröna. När de tittar de upp är de helt inkletade av rött fruktkött. Bland vresrosorna sitter även en massa pilfinkar. De bryr sig inte så mycket om nyponen. I stället flyger de ner mot strandkanten där det står torkade ogräsväxter av olika slag. Pilfinkarna äter av fröna en stund för att på en given signal flyga tillbaka i stora flockar till nyponbuskarna där de känner sig säkrare.

Det är fortfarande många fåglar som håller på med sin höstflytt. En grupp med tofsvipor flyger inåt landet, kanske mot något fält där de fortfarande kan hitta mat innan de ger sig av mot varmare trakter. På högre höjd passerar en stor v-formation av gäss som verkar bestämt sig för att hålla kursen söderut.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar