Annons
Annons


Vad är det för stora fjärilslarver?


Svärmarlarver

Vad är det för stor larv jag hittade på marken? Det är en vanlig fråga jag får så här års. Läsare skickar in bilder på fingertjocka larver i olika färger och mönster, alla med en läskig tagg på ryggen. Någon har trott att det rör sig om en ormunge men det är en fjärilslarv, närmare bestämt en svärmarlarv. Några av dem blir 10 centimeter som färdigväxt larv. Därefter är det dags att förpuppas och så småningom förvandlas till en nattfjäril. Att du ser dem så här års är att de flesta av dem är färdigväxta nu och är på väg att söka upp en förpuppningsplats. Då kan de komma krypande på asfalten eller på gräsmattan där deras färg och form sticker ut.

Annons

Rör du vid dem eller plockar upp dem brukar de sprattla livligt för att skrämma eventuella rovdjur. Larven till vänster är en större snabelsvärmare. Namnet har den fått eftersom frampartiet oftast är snabelformat. Men när den plockas upp, som jag gjort på bilden, drar den in frampartiet så fronten sväller upp och får formen av ett huvud där de svarta fläckarna ser ut som ögon. Alla svärmarlarver har ett så kallat analhorn, en liten tagg som sticker upp där bak. Troligtvis är även dessa till för att ge larven ett skräckinjagande attribut som får hungriga fåglar på andra tankar…

Som färdigutvecklad fjäril är svärmarna imponerande fjärilar med stor kropp och ett vingspann på över en decimeter. Fjärilen på bilden här under är en ligustersvärmare. De är aktiva vid skymningen och ses ofta i trädgårdar där de hovrar som små kolibris vid liguster, syrener och en rad andra nektarrika blommor. Många svärmare har långa sugsnablar för att kunna nå in i växter med djupa blommor. När de ätit färdigt rullar de in snabeln och flyger vidare.

 

Ligustersvärmare

Bild: Shutterstock

 

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar