Annons
Annons


Strömstaren, fågeln som trivs som fisken i vattnet.

Strömstaren är en fågel som trivs som fisken i vattnet.


stromstaren-gillar-vatten

Strömstaren är en doldis bland våra småfåglar. Det är en på håll lite oansenlig fågel med mörk fjäderdräkt och vitt bröst. Men har du turen att träffa på den kommer du snabbt inse att det rör sig om en fantastiskt spännande liten krabat.

Annons

På nära håll ser du hur fjädrarna skiftar i olika mörkbruna nyanser. Näbben är ganska lång och smal för att kunna snappa åt sig smådjur i rinnande vatten.

Namnet avslöjar ju att denna fågel gillar vatten, helst strömt sådant. Strömstaren är en av våra få småfåglar som jagar efter mat i vattnet. Ofta kan du se dem i strömma bäckar och åar där de spanar efter smådjur från en liten sten mitt i det strömma vattnet. när den väl fått syn på något hoppar den ner och simmar i kapp djuret. Även småmask uppskattas något fågeln hittar då den vänder på löv och pinnar som ligger i vattenbrynet.

Strömstaren häckar i så gott som hela landet men är vanligaste i norra delarna. Men nu på hösten är det många som övervintrar i södra delarna där vattnet inte fryser till så ofta.

Vill du se en strömstare in action kan du kolla på den korta filmsnutten jag filmade i dag.

Ett annat tips är att gå in på artportalen och söka efter fynd av fågeln och se var den närmsta synts till. Kanske har du tur att få se en i levande livet:-)

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar