Annons
Annons


Taggigt besök


Precis som många andra husägare har även min familj besök av igelkottar i trädgården. Vi ser dem sällan eftersom de är mer nattaktiva än vad vi är. Däremot ser vi visitkorten de lämnar efter sig i form av små lakritsliknande korvar.

Annons

Men i går kväll då vi satt ute i sensommarvärmen med tända värmeljus och bara umgicks hördes ett märkligt ljud bortifrån ett av våra källarfönster. Kring fönstret har vi en ljusgrop jag brukar inspektera då och då för att se att inte något djur trillat ner. När jag och min dotter Thea kikade ner där fick vi se en mörk kontur som gav ifrån sig ett lätt fnysande läte, en liten igelkottsunge. Den har troligtvis lämnat sin mamma och själv börjat ge sig ut på nattliga matäventyr. Den gamla mamman är nog klok nog att undvika våra ljusgropar men en oerfaren unge trillar lätt ner.

Thea rotade snabbt fram ett par handskar från lådan med vinterkläder och plockade upp kotten som fick transport bort till en allmänning i en grön hink.

Så här års är det många igelkottsungar som lämnar sin mamma och själv vandrar omkring på natten för att hitta mat. Har du liksom jag ljusgropar eller andra ”fällor” i trädgården kan du gott slänga ett extra öga ner i dessa lite då och då. Kanske ligger där en igelkott eller något annat djur som behöver hjälp att ta sig upp.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar