Annons
Annons


Bland hoppstjärtar och vårtecken

För varje dag som går dyker det upp nya vårtecken. Jag fick syn på ett par stycken i dag under en promenad längs med havet.


Strandskata

Mars månad betyder att allt nya vårtecken dyker upp för var dag som går, något jag skulle fånga på bild i dag på min lilla lunchpromenad. Jag gick längs med stranden och spanade ut bland stenarna i vattnet efter några nyanlända flyttfåglar. Långt ut på en sten fick jag syn på säsongens första strandskata, en flyttfågel som brukar återvända tidigt till de svenska kusterna. gravand vårtecken
Den såg lite ensam ut men fick efter ett tag sällskap av en bläsand.

Annons

Vårtecken nummer två var ett par gravänder. När jag närmade mig simmade de snabbt ut till havs och jag hann bara få med den ena fågeln på bilden.

Rödbenan kan inte räknas till de återvändande fåglarna eftersom några av dem övervintrar i södra Sverige. I vilket fall som helst är det en trevlig fågel folk sällan ser, däremot hör man ofta dem. De är är rätt små och lite nervösa av sig och flyger iväg så fort man närmar sig dem samtidigt som de piper högt.

Rödbena

Dagens höjdpunkt stod några pyttiga djur för. I en vattensamling bland den uppspolade tången såg det ut som om någon spillt ut olja. När jag gick närmare såg jag att den mörka massan rörde på sig. Den bestod av tusen och åter tusen nykläckta hoppstjärtar. Nu när temperaturen höjs kläcks äggen och det vimlar av smådjur bland tångruskorna vilket innebär att det finns mycket mat för alla flyttfåglar som anländer inom kort.

stranddjur

Tack Ellen Schagerström och Didrik Van Hoenacker för hjälpen med artbestämningen.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar