Annons
Annons


Tornfalk i vinterljus

En jagande tornfalk är ett tacksamt fotoobjekt.


tornfalk

Somliga fåglar är mer lättfotograferade än andra, tornfalken hör faktiskt till de mer samarbetsvilliga bevingade fotomodeller. Den hör till de mindre rovfåglarna och ses ofta stå och ryttla ett tiotal meter över marken och spana efter smågnagare. När fågeln ryttlar står den blickstilla med kroppen och fixerar blicken mot marken samtidigt som vingarna flaxar för att hålla kroppen i rätt position.

Annons

Jag kan tänka mig att fågeln dels är koncentrerad på sin jakt och dessutom känner sig ganska trygg uppe i luften så att den låter oss på marken komma ganska nära den utan att den känner sig hotad, om man smyger sig på lite försiktigt vill säga.

I går tog jag en lång promenad längs med kusten och träffade på en fin tornfalk. Den var upptagen av sin jakt och jag kunde lätt joggande följa dess jakt norrut längs med strandkanten där det växer massa vass, bra gömställen för gnagare.

Tornfalkar brukar ryttla på en plats ett tiotal sekunder . Får de inte syn på något ätbart flyger de vidare 20-30 meter och upprepar sitt proceduren. Är du hyfsat vältränad går det att följa efter fågeln i en lättare språngmarsch.

Den första bilden fotograferade jag kring 14.30, när solen fortfarande höll sig över horisonten och man kan se fågelns alla detaljer. Men så småningom sjönk solen ner i horisontlinjen varpå detaljerna försvann. Då sprang jag förbi fågeln så jag i stället fick några fina motljusbilder, och lite motion.

tornfalk tornfalk tornfalk

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar