Annons
Annons


Trädgårdsspaning


hylle

Ibland behöver man inte röra sig så långt för att få uppleva spänning i naturen. Som i går. Då räckte det med att jag klev jag ut på vår baksidan. På grannens tomt växer nämligen en stor fläderbuske vars grenar hänger in över vårt plank. Så här års är grenarna tyngda av klasar med mogna svarta bär som glänser i solskenet. Småfåglarna gillar bären och brukar mumsa i sig av dem med stor aptit.

Annons

automat

Försiktigt smög jag mig fram till trädet och började ta lite bilder på fåglarna. Men efter ett tag var de mätta och flög vidare. Då riktade jag i stället kameran bort mot grannens fågelmatning. Den fylls på året om och det brukar vara gott om småfåglar som tjattrar och slåss om plats i fröautomaten.

sparvhok

Men så plötsligt swishar något till och alla småfåglar kastar sig i väg under högljutt kvittrande. Det var en sparvhök som attackerat fågelmatningen. Anfallet gav dock ingen utdelning och höken satt sig på torkvindan och verkade fundera över vad som gick fel. En förklaring till den misslyckade jakten kan vara att höken var en ungfågel vilket syns på fjäderdräkten. Enligt en bok jag har om rovfåglar står det att sparvhöken bara lyckas fälla ett byte vart 20:e jakttillfälle. Bättre lycka nästa gång. För egen del var jag rätt nöjd med min fotojakt.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar