Annons
Annons


Unika ungar friskförklarade!


palaskatt

Bild: Tom Svensson/Nordens Ark

Förutom att vara söt så är katten på bilden lite av ett mirakel. Den är en av få pallaskattungar som överlevt i år då många andra släktingar till katten dött av toxyplasmos.

Annons

Pallaskatten kommer ursprungligen från Centralasiens där den lever bland bergen på 1 000-4 000 meters höjd. På grund av jakt och krympande livsmiljöer har pallaskatten minskat och räknas numer som en hotad djurart. För att säkra pallaskattens existens är det flera djurparker i världen som ingår i ett avelsprogram som arbetar med att föda upp ungar.

Men förra året drabbades plötsligt pallaskatter i fångenskap av toxyplasmos. De ungar som föddes insjuknade och dog.

Toxyplasmos är en parasit som bland annat finns i möss och gnagare, just pallaskatter verkar vara extra känsliga mot parasiten och har varit det en längre tid. Parasiten finns även hos alla tamkatter i Sverige.

Stamboksföraren för pallaskatterna, alltså den person som håller koll på de individer som finns i djurparkerna, sammanställde olika metoder för att behandla katterna beroende på hur anläggningen såg ut. Men arbetet gick långsamt framåt och få nyfödda ungar som klarar sig.

Men på Nordens Ark i Bohuslän har man äntligen lyckats föda upp en kull som klarat sig. Ungen på bilden ingår i en av de tre kullar som överlevt i världen, i år!

Personalen på Nordens Ark är givetvis överlycklig över ungarna och kan stolta meddela att redan nu har tre av ungarna fått flytta till tre djurparker ute i Europa.

pallaskatt2

Bild: Tom Svensson/Nordens Ark

Pallaskatten

Otocolobus manul
Längd: 46-65 cm, svans 20-30 cm
Vikt: 2,5-4,5 kg

Pallaskatten är perfekt anpassad för ett liv på trädlösa stäpper bland låga buskar och stenblock. De lågt sittande öronen och det platta huvudet, som ger katten dess typiska utseende, passar perfekt för at inte avslöja katten då den smyger omkring på sina byten.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar