Annons
Annons


Vad är det för spott i mina växter?

Vem har spottat på mina växter? En befogad fråga många ställer sig så här års. I rabatten bland lavendel och andra växter syns märkliga skumsamlingar. Den skyldige är lyckligtvis ingen människa utan ett litet djur.


skum från spottstrit

Varför är det en massa spott på mina lavendel, undrade en granne mig här om dagen. Hon har ett stort parti av den väldoftande växten utanför sin entré. Det ser ju för illa ut med allt det spottliknande skummet, tyckte hon.

Annons

Lyckligtvis är det inte saliv från en oförskämd förbipasserande person, den skyldige är i stället ett litet djur, spottstriten. Det är små insekter som hör hemma i ordningen halvvingar och som lever av att suga i sig växtsaft från olika plantor. Man lägger sällan märke till dem förutom just under våren och den tidiga sommaren då larverna, spottstritsbarnen, skapar skummet som ett slags skydd. Det kallas ibland för ormspott, gökspott eller grodspott.

Nymf av spottstrit

Då striten suger i sig växtsaft producerar de en vätska som kommer ut ur bakänden. Samtidigt blåser de ut luft så det bildas ett skum som innesluter djuret som då får skydd från hungriga spindlar och andra rovdjur, det skyddar även struten från att torka ut.

Har du spottstritskum på dina växter kan du fånga upp det på fingret så kommer du få syn på den lilla larven som är ljusgrön. Larven ömsar skal några gånger tills de vuxit färdigt och uppnått en längd av 5-6 millimeter.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar