Annons
Annons


Var med och räkna vinterfåglar i trädgården

Sista helgen är det dags att räkna vinterfåglarna som dyker upp vid fågelmatningen i trädgården. Alla som vill får vara med!


Domherre

Domherren med sitt vackra röda bröst.

En av höjdarna under vintern är att mata fåglarna i trädgården. På fågelbordet spelas det upp riktiga små såpoperor där karaktärerna är klädda i vackra fjäderskrudar. De tjattriga pilfinkarna flyger i skytteltrafik mellan buskagen och matstationen medan enstöringen rödhaken tar för sig av det som fallit ner på marken. Blåmesen hänger upp och ner i fröautomaten men håller hela tiden koll på sin omgivning. När som helst kan sparvhöken slå till.

Annons

Grönfink

Man kan säga att vi människor förser fåglarna med energirik mat i bistra och kalla tider medan fåglarna värmer våra vinterkalla själar med sin blotta närvara. En riktig win-win-situation.

Ett extra kul inslag under vinterns fågelmatande är SOF, Sveriges Ornitologiska Förenings arrangemang ”Vinterfåglar inpå knuten” då hela svenska folket bjuds in till en fågelräknarhelg.

När som helst från 26-29 januari kan den som vill delta sätta sig vid fönstret och spana ut på fågelmatningen och räkna de fåglar som uppehåller sig där. Ser du exempelvis sju pilfinkar som mest vid ett tillfälle är det den arten och de antal du ska rapportera in till SOF.

Koltrast

Med all data som samlas in presenterar ornitologiska föreningen varje år en rapport som ger en oss en bild av vilka som är de vanligaste fågelmatsgästerna, vilka som minskar och vilka som ökar i antal.

Numer är det enkelt att delta i räkningen eftersom alla som har en smartphone kan ladda ner en app och rapportera in fåglarna genom den. Saknar du en telefon går det så klart bra att besöka SOF:s hemsida och rapportera in där.

Bild: Stefan Oscarsson/N, P-G Bentz

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar