Annons
Annons


Varför är det spindlar i vårt hus nu?

Varför syns plötsligt så många spindlar inomhus nu? Svaret är att det är parningstider för spindlarna och en och annan hane ger sig ut och söker efter en parningsvillig hona.


Husspindel

Större husspindel är en art man ofta ser inomhus.

På sensommaren och hösten är det många som hör av sig och berättar att de upptäcker stora spindlar inomhus som kilar omkring på golvet eller ligger i badkaret då de ska ta en morgondusch.

Förklaringen är att det under denna period är parningstider för spindlarna. Då ger sig hanarna av och letar efter en parningsvillig hona. Framför allt är det den större husspindeln (Eratigena atrica), som många ser eftersom de hör till våra största spindlar. Kroppen blir sällan större en 20 millimeter men men spindeln har långa håriga ben som gör att den väcker uppmärksamhet.

Annons

Att det är en hane syns på palperna, de två främre armarna som sitter framme på huvudet. På dessa sitter hanarnas parningsorgan som ser ut som två boxhandskar. Dessa saknar honorna.

Annars är det sällan man ser spindlar inomhus eftersom de inte trivs i vårt torra varma klimat. De vill ha lite svalare men framför allt fuktigare. Men har du en källare är det stor chans att du har husspindlar där. De bygger platta nät med en trattliknande bohåla i ena hörnet. Där ligger de och väntar på att något byte, som silverfisk eller fluga, ska fastna.

En annan spindel som kan synas inomhus är den mindre fettspindeln som har en mörkbrun glänsande bakkropp.

Utanför våra hus finns andra spindlar man lägger märke till som de små och charmiga hoppspindlarna. Det är små spindlar med stora ögon. De spinner inte fångstnät utan jagar ifatt sitt byte och hoppar sista biten för att sedan bita tag i det och spruta in sitt gift.

Den mest välkända spindeln är nog korsspindeln. Den tillhör hjulspindlarna eftersom den spinner hjulformade nät där insekter flyger in och fastnar. Honorna kan bli stora och mäta över 20 millimeter från fram- till bakänden.

Här kan du läsa mer om vanliga frågor och myter om spindlar.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar