Annons
Annons


Vem gräver hål bland stenplattorna?

En liten svart och gul insekt grävde hål i sanden mellan stenplattorna hemma hos Åke Finn. Vad höll den på med?


När jag suttit ute på vår uteplats har jag observerat att svartmyrorna brukar gräva och kasta upp sand mellan plattorna. Idag fick jag syn på två nya hål, betydligt större än de som myrorna gör. Plötsligt kommer det upp en stekel tror jag, är inte säker.
Den kom upp ur hålet gjorde några sprättande rörelser och kröp sedan snabbt ner i hålet igen. Därefter kom den upp och ner ett flertal gånger. 
Jag är så nyfiken på vad det var för krabat och undrar om du kan lösa gåtan för mig.
Jag tog en liten film som jag bifogar. Åke Finn, Borlänge
Hej Åke
Vad kul med en filmfråga:-)
Du har rätt i att det är en slags stekel som grävt ett hål bland plattorna. För att vara helt säkert vilken art det rör sig om hade jag behövt se mer detaljer, men det ser ut att vara en glattstekel. De gräver gångar i sand där de lägger sina ägg. När dessa kläckts matas larverna med flugor som förlamats med ett stick. Enligt boken ”Småkryp” av Åke Sandhall, behöver larven omkring sex flugor innan den förpuppas och kryper ut som en fullt utvecklad stekel. Peter
Stekel i sandlådablomflugor

Min sons familj upptäckte en gång i sandlådans ena hörn. När de försiktigt grävde ut där hittade de nio döda insekter. Den skyldige insekten flög iväg under tiden de grävde. Kan Du tala om vad det är. Tacksam farmor/Kerstin Siwer

Annons

Jag kan tänka mig att det även här rör sin om glattstekeln som flugit in med blomflugor att mata sina larver med. Peter

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar