Annons
Annons


Vems kokonger satt hårt fastklibbade?

Vilket djur har spunnit dessa kokonger som satt hårt fast i en bit tyg som förvarats i friggeboden?


Puppor av humlemott

Vad kan detta vara som vi fick se i en friggebod på sängöverdrag o kuddar vid vårstädningen och vilken insekt kan ha utfört detta. Det satt väldigt fast och var mycket starkt. Undrande

Det är med största sannolikhet rester från en nattfjäril, humlemottet. De ger sig in i humlors bon och lägger sina ägg där. När äggen kläcks lever larverna av humlornas pollen och vaxkakor där humlelarverna förvaras. Med tiden dör hela humlesamhället ut.

Annons

När humlemottens larver är färdigväxta kryper de iväg och söker upp en plats där de spinner kokonger i vilka de övervintrar i.

Silket i kokongerna är otroligt starkt och svårt att få loss. Jag hade själv några humlemott som spunnit sina kokonger bakom en takpanna som stod lutad mot vår tegelvägg. När jag skulle flytta pannan var det näst intill omöjligt att få loss den från väggen.

Humlemott ställer dock inte till någon skada på virke men vad jag förstår kan textilier fara illa av deras kokonger. Larverna övervintrar i kokongerna tills nästa vår då de färdigutvecklade fjärilarna kryper ut. Peter

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar