Annons
Annons


Vilken sommar!


Jag kan inte minnas hur länge sedan jag var med om en så fin sommar. Sen hör det tyvärr till saken att jag är urusel på att komma ihåg årtal och datum, men fint har det varit i alla fall. Jag har hunnit med att fjällvandra, spana efter fjällräv, trollsländsinventera dyka, bada och en massa annat kul.

Annons

starar

Men nu står jag där hemma och spanar ut i trädgården och får en lätt ångest! Vi har nämligen två rönnar på vår tomt. Varje sensommar är de fyllda av klarröda bär som lyser otroligt vackert i kvällssolen. När bären mognar kommer stora flockar med starar som med stor aptit kalasar på dem. Både bären och stararna är vackra men samtidigt en påminnelse för mig om att hösten är på väg, något jag inte riktigt vill gå med på. Det finns så mycket kvar jag vill göra i sommar.

I dag ska jag i alla fall ge mig ut och spana efter dagfjärilar. För många fjärilsarter går säsongen mot sitt slut så det gäller att passa på när solen lyser. Jag lovar att återkomma med bildresultatet från min fjärilsspaning, tills dess får ni kika på lite blandad kompott från sommarens naturspaningar.

En riktig höjdare var ett möte med en tioarmad bläckfisk tidigare i somras. Jag var med familjen i Kroatien och snorklade i vattnet utanför ön Braç. Det var otroligt häftigt att se hur bläckfisken hela tiden ändrade färg och mönster på sin kropp. Till slut kom jag för nära bläckfisken som då vände sig om och försvann i raketfart samtidigt som den lämnade ett moln av bläck efter sig.

brunmosaikslanda

I Skåne har ett inventeringsprojekt pågått i flera år för att kartlägga trollsländors utbredning. Vem som helst har fått vara med och inventera. Själv har jag haft koll på ett par dammar i närheten av där jag bor. Bland annat fick jag syn på denna vackra bruna mosaikslända. Det är en hona som doppar i bakkroppen i dammen för att lägga ägg.

rodbena

Vandring i Helagsfjället var även det en höjdare. Såg bland annat denna vackra rödbena som speglades så fint i den lilla fjällsjön.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar