Annons
Annons


Yrvaken igelkott

Mitt i värsta trädgårdsarbetet råkade jag kratta bort en övervintrande igelkottes täcke!


Som hos så många andra så här års drabbades jag och min fru av en vårstädningsfeber och spenderade helgen med att möblera om bland trädgårdens plantor. Vi har precis köpt ett nytt, bättre begagnat hus och vill sätta vår egna prägel på trädgården. Den förra ägaren lämnade nämligen efter sig en oregerlig djungelträdgård där växterna fått härja fritt de senaste 15 åren. Det hela har lett fram till att det på sina platser står kluster av blandade växter som bildar ett ogenomträngligt buskage medan det på en annan plats, exempelvis häcken, är stora luckor så att förbipasserande har fri insyn till oss.

Annons

Vi tänkte lösa insynsproblemet genom att gräva upp några rododendrons och fylla igen luckorna med de vintergröna buskarna. Mitt i all trädgårdsiver började jag kratta bort ett decimetertjockt lager av löv som samlats under buskarna genom åren. Jag drog några drag med krattan och fick till min stora förvåning se att jag krattat bort lövtäcket som en övervintrad igelkott använt som täcke.

Lyckligtvis verkade kotten klarat sig utan några skador och jag skyndade mig att rafsa ihop några löv och försökte bädda om kotten. Tyvärr hade den vaknat till ur sin vintersömn och tog sig yrvaken ut ur lövhögen. På stapplade igelkottkottsben kilade den iväg och lämnade vår trädgård för att hitta en lugnare plats hos grannen.

Fortsättningsvis ska jag vara mer försiktig när jag krattar löv och se efter att jag inte väcker fler övervintrade igelkottar.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar